ΟΦΕΛΗ

Η κολύμβηση είναι η πιο ολοκληρωμένη φυσική δραστηριότητα. Το άθλημα της κολύμβησης και γενικότερα η ενασχόληση με δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με το υγρό στοιχείο είναι ευρέως γνωστό λόγω της πληθώρας των ερευνών για τα οφέλη που προσφέρουν στο σώμα την φυσική κατάσταση και την υγεία.

Baby Swimming

Με την κολύμβηση, τα παιδιά αποκτούν προσαρμοστικότητα στα ερεθίσματα, θάρρος, υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, ενώ ταυτόχρονα γίνονται πια ανεξάρτητα. Παράλληλα ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, ενώ ο ύπνος τους γίνεται πιο ευχάριστος και ήρεμος, αφού το νερό ρυθμίζει τον μυϊκό τους τόνο και τους δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης.

Εκμάθηση κολύμβησης

Η κολύμβηση επηρεάζει ευνοϊκά τη λειτουργία της καρδιάς, το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα του οργανισμού. Η πίεση και η αντίσταση του νερού κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, έχουν μία ιδιαίτερη επίδραση στην καρδιά, στους πνεύμονες και στο κυκλοφορικό σύστημα.

Επίσης η κολύμβηση έχει αποδειχτεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των παιδιών με βρογχικό άσθμα και στον καλύτερο έλεγχο της νόσου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αέρας που εισπνέεται είναι κορεσμένος σε υδρατμούς και θερμός και έτσι δεν ευνοείται η εκδήλωση βρογχόσπασμου, όπως σε άλλα αθλήματα, ενώ παράλληλα έχουμε ενδυνάμωση των πνευμόνων και των αναπνευστικών μυών με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Κατά τη διάρκεια των κολυμβητικών κινήσεων το σώμα είναι σχεδόν οριζόντιο και τεντωμένο μέσα στο νερό. Έχουμε κίνηση σε όλο το σώμα και κυρίως στα χέρια, τα οποία εκτελούν ρυθμικές εναλλαγές, κάτι που ενδυναμώνει ιδανικά τα άνω άκρα και επιδρά θετικά στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Γι΄αυτόν τον λόγο και η κολύμβηση συνίσταται  από παιδιάτρους και ορθοπαιδικούς ως προληπτικό και θεραπευτικό μέσο ενάντια στα προβλήματα ή τις αδυναμίες της στάσης του σώματος.

Το κολύμπι και η άσκηση στο νερό, βοηθάει στην μυϊκή ενδυνάμωση και την ευλυγισία του ατόμου.

Παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση συστηματικά, δεν αρρωσταίνουν εύκολα, ιδιαίτερα το χειμώνα. Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να κολλήσουν μία γρίπη ή ίωση.
Τέλος η κολύμβηση τούς προσφέρει και τους διδάσκει ένα νέο τρόπο ζωής. Μέσω της κολύμβησης μαθαίνουν να ζουν υγιεινά, να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής με διαφορετικό και πιο θετικό τρόπο, να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και το σωστό από το λάθος.

Aqua aerobic

Το βασικότερο πλεονέκτημα συνίσταται στο γεγονός ότι η παρουσία της άνωσης του νερού καθιστά την άσκηση κατάλληλη για όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Άτομα που έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό στο παρελθόν και επιθυμούν να διορθώσουν και να βελτιώσουν τυχόν κινητικά προβλήματα, ακόμα και για άτομα παχύσαρκα, η καρδιά των οποίων δεν πρέπει να καταπονείται. Η απαλλαγή του σώματος από ένα μεγάλο μέρος του βάρους του, δημιουργεί την αίσθηση νευρομυϊκής χαλάρωσης που συμβάλει ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του καθημερινού άγχους παρέχοντας ευεξία στους ασκούμενους και τη δυνατότητα εκτέλεσης ποικιλίας ασκήσεων με ελάχιστο κίνδυνο τραυματισμών.

Οι μύες εργάζονται πιο σκληρά απ’ ότι στην αερόβια άσκηση στην ξηρά καθώς η αντίσταση που προσφέρει το νερό σε όλη τη διάρκεια της κίνησης σε σύγκριση με αυτή του αέρα είναι πολύ μεγαλύτερη. Έτσι στον ίδιο χρόνο άσκησης έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις παραμέτρους της φυσικής μας κατάστασης αλλά και στην καύση θερμίδων. Η θερμιδική κατανάλωση μπορεί να φτάσει έως και τις 500-700 θερμίδες την ώρα.

Μία ακόμα βασική διαφορά της γυμναστικής μέσα στο νερό είναι η χαμηλή βαρύτητα που υπάρχει η οποία βοηθά να καταπονούνται λιγότερο οι αρθρώσεις και οι μύες και ταυτόχρονα οι παλμοί μέσα στο νερό μειώνονται κατά περίπου 10 το λεπτό. Ως εκ τούτου, με λιγότερο κόπο μπορείς να πετύχεις τα ίδια αποτελέσματα στο καρδιοαναπνευστικό και μυϊκό σύστημα. Βοηθάει επίσης στην επιβράδυνση των φυσιολογικών λειτουργιών που σχετίζονται με τη γεροντική ηλικία.

Τέλος, το aqua aerobic δεν ωφελεί μόνο το σώμα με την αερόβια άσκηση στο νερό, εκκρίνονται στον οργανισμό οι β-ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες υπεύθυνες για την καλή διάθεση και το αίσθημα ευεξίας στο σώμα μας.

Αποκατάσταση

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού ήταν ανέκαθεν γνωστές. Άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και πόνους, έβρισκαν ίαση σε θερμές πηγές και λουτρά. Η υδροθεραπεία είναι μια νεότερη μέθοδος, η οποία συνδυάζει τις ασκήσεις αποκατάστασης και τη θεραπευτική κολύμβηση με τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού.

Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι χάρη στην άνωση, οι αρθρώσεις επιδέχονται ελάχιστης φόρτισης, ενώ οι κραδασμοί και οι κρούσεις με το έδαφος είναι μηδενικές. Γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται εφικτή η εκτέλεση ορισμένων ασκήσεων, οι οποίες θα γίνονταν με δυσκολία ή θα ήταν τελείως αδύνατες να πραγματοποιηθούν εκτός νερού. Αρχικά η «αποκτάσταση» προκαλεί ανακούφιση των συμπτωμάτων και ελαφρύτερη αίσθηση του σώματος. Μειώνεται ο στιγμιαίος πόνος, οι πόνοι των αρθρώσεων και οι μυϊκοί σπασμοί. Στη συνέχεια επιτυγχάνεται αύξηση του εύρους κίνησης και μυϊκή ενδυνάμωση στο πάσχον μέλος αλλά και σε ολόκληρο το σώμα.

Τέλος, βελτιώνεται η καρδιοαναπνευστική αντοχή και η φυσική κατάσταση που είναι απαραίτητες για τη σωματική υγεία